18 Aralık 2010 Cumartesi

LAHMACUN TADINDA 32 BÖREK

25 Kasım 2010 Perşembe

Kıymalı Cevizli Börek


 Biraz lahmacun harcı gibi aslında, yani benim gibi kebaba, lahmacuna dayanamayan biriyseniz bu lezzetin yanına bir de yoğurtlu bir salata ya da sos olursa enfes olur.
 
malzemeler: ( toplam 32 adet börek için )
4 adet yufka
500 gr yağsız dana kıyma
1 adet kuru soğan
2 adet yeşil biber
2 diş sarımsak
1 adet domates ( ben yazdan hazırladığım domates soslarından kullandım )
1 yemek kaşığı biber salçası ( tercihen acılı )
1/2 su bardağı iri kıyılmış ceviz içi
5-6 dal maydanoz
tuz, taze çekilmiş karabiber, pul biber
2 su bardağı yoğurt ya da süt
1 yumurta
1/2 çay bardağı zeytinyağı
üzeri için susam, çörekotu 

Yapılışı:
1. İç harcı hazırlamak için soğanı yemeklik olarak ince ince kıyın, sarımsakları da rendeleyin.
2.Geniş bir tavaya 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağını ve soğanı koyup pembeleşene kadar kavurun.
3. Biber salçasını ve rendelenmiş domatesi de katın birkaç dakika da bu şekilde kavurun. Kıymayı da ekleyip bir süre daha pişirin.
4. İnce kesilmiş biberleri ve baharatlarını içine katın.
5. Son olarak ceviz içini ve ince kıyılmış maydanozu da içine katıp ocaktan alıp soğumaya bırakın. ( Maydanozlar ve ceviz koyunca ateşe kapatılacak )
6. Yufkaları üst üste koyup her biri 16 eşit parça olacak şekilde parçalara ayırın ( sigara böreği sararken kestiğiniz gibi üçgen şekilli )
7. Yufkaların arasına sürülecek yoğurtlu harcı hazırlamak için ( yoğurt yerine süt de kullanabilirsiniz ) yoğurt, yarım bardak zeytinyağı ve 1 yumurtayı çırpın. İçine biraz da su ekleyebilirsiniz.
8. Yufkadan bir parça alıp arasına yumurta fırçası ile ince bir tabaka halinde yoğurtlu harçtan sürün.
9. Diğer yufkayı da üzerine koyup yine yoğurtlu harçtan sürün. Yufkanın üst geniş kısmına kıymalı cevizli harçtan bir miktar koyup sigara böreği sarar gibi çok sıkı olmayacak şekilde sarın.
10. Tüm yufkaları bu şekilde sarın. Yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış tepsiye yanyana dizip üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörekotu serpiştirin.
11. 180 derece fırında üzerleri iyice kızarana kadar pişirin. Sıcak ya da ılık servis edin.

 Dilerseniz fazlaca sarıp derin dondurucuya da atabilirsiniz pişirmeden. Vaktiniz olmadığında sadece tepsiye dizip çayı demlemek kalıyor geriye. Bunu her defasında üstüne bastıra bastıra yazıyorum fakat her seferinde de bu konuda nasıl yaptığıma dair sorular alıyorum. O yüzden de biraz kendimi tekrar ediyorum. Malum çalışan hanımlar için ne kadar pratik olursa o kadar makbuldür. Elbette böyle tek tek hazırlamak da el oyalayıcı, dileyen harcı istediği gibi kullanabilir. Tepsiye yayarak, kol böreği ya da tava böreği şeklinde de denenmiş, onaylanmıştır tarafımca.(Kaynak)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder